piątek, 8 maja 2020

Kawa orzechowa (z masłem orzechowym)



Przyszedł piątek, więc czas na kolejny kącik czytelniczych umilaczy. 
Miałam zaczęty słoik masła orzechowego i chciałam je połączyć na spróbowanie z kawą. 
Bo wiadomo, że koktajl bananowy z masłem orzechowym to już klasyka i to jaka pyszna. 
Zapraszam na kawę z masłem orzechowym!


Składniki:
na jedną porcję
ok. 150-200 ml czarnej kawy
rozpuszczalna, parzona, z ekspresu - obojętnie
ok. 100-120 ml mleka 
najlepiej 3.2%
2 płaskie łyżki gładkiego masła orzechowego
opcjonalnie: cukier

Jak przygotować?
Zacząć od zaparzenia kawy. 
Jak rozpuszczalna to można od razu w wysokim naczyniu do blendowania.
Dodać mleko (jak najbardziej może być zimne), masło orzechowe i ewentualnie odrobina cukru.
Wszystko razem zblendować i przelać od razu do ulubionego kubka. 
Najlepiej wypić od razu, bo inaczej cięższe masło orzechowe opadnie na dno kubka. 

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Rewelacja. W prawdzie kawę piję od wielkiego dzwonu, ale lubię orzechowe smaki. Nie wpadłabym na to, że mogę sobie taką sama zrobić przy użyciu masła orzechowego, bez zwykłego syropu. A próbowałaś wersji mrożonej? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham kawę. Piłaś z koglem moglem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)