Przyszedł piątek, więc czas na kolejny kącik czytelniczych umilaczy.
Miałam zaczęty słoik masła orzechowego i chciałam je połączyć na spróbowanie z kawą.
Bo wiadomo, że koktajl bananowy z masłem orzechowym to już klasyka i to jaka pyszna.
Zapraszam na kawę z masłem orzechowym!
Składniki:
na jedną porcję
ok. 150-200 ml czarnej kawy
rozpuszczalna, parzona, z ekspresu - obojętnie
ok. 100-120 ml mleka
najlepiej 3.2%
2 płaskie łyżki gładkiego masła orzechowego
opcjonalnie: cukier
Jak przygotować?
Zacząć od zaparzenia kawy.
Jak rozpuszczalna to można od razu w wysokim naczyniu do blendowania.
Dodać mleko (jak najbardziej może być zimne), masło orzechowe i ewentualnie odrobina cukru.
Wszystko razem zblendować i przelać od razu do ulubionego kubka.
Najlepiej wypić od razu, bo inaczej cięższe masło orzechowe opadnie na dno kubka.
Smacznego!
Rewelacja. W prawdzie kawę piję od wielkiego dzwonu, ale lubię orzechowe smaki. Nie wpadłabym na to, że mogę sobie taką sama zrobić przy użyciu masła orzechowego, bez zwykłego syropu. A próbowałaś wersji mrożonej? ;)
OdpowiedzUsuńNie, ale może być całkiem spoko!
UsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńKocham kawę. Piłaś z koglem moglem?
OdpowiedzUsuńNie, ale ja w ogóle kogla mogla nie jadłam ;)
Usuń