Właśnie jest okres dojrzewania jabłek. Sposób na ich pyszne przetworzenie jest... kompot jabłkowy;)
Co będziemy potrzebować?
(proporcje na jeden litrowy słoik)
kilka obranych jabłek (zależy jakie duże są)
woda do uzupełnienia
cukier do smaku (zależy od słodkości jabłek)
2-3 goździki
Jak zrobić?
Słoik należy wyparzyć i sprawdzić czy zakrętka jest szczelna.
Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki i zapełnić nimi słoik tak do 3/4 wysokości. Dodać goździki i cukier. Zalać wodą do pełna (tak, na tym na zdjęciu jest za mało wody). Zakręcić i wekować 10 minut.
Czasem robimy kompoty stricte na szarlotkę, wtedy więc słoik wypełniamy jabłkami do pełna.
Pycha, pycha, pycha ;)
OdpowiedzUsuńWitaj, zapraszam do siebie na imperium książek i historii, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za jabłkowym:)
OdpowiedzUsuńPyszota. Na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuń