W restauracjach warstwowe kawy często wzbudzają zachwyt.
Ale jak zrobić taką kawę w domu nie mając specjalnego i drogiego ekspresu?
Od kiedy nauczyłam się robić taką kawę domowym sposobem, stałam się domowym baristą, bo moja rodzina ją wręcz uwielbia;)
Więc przestawiam Wam domowy sposób zrobienia warstwowego latte
Co będziemy potrzebować?
ok pół szklanki zaparzonej kawy
(najlepiej rozpuszczalnej)
ok.pół szklanki mleka
(im tłuściejsze tym lepsze)
słoik/butelka z zakrętką
wysoka szklanka
Jak zrobić?
Mleko podgrzać. Można w mikrofalówce bezpośrednio w słoiku czy butelce, albo na kuchence i dopiero później przelać. Optymalna temp. mleka do spienienia to 60 st. C.
Później zakręcić słoik/butelkę i przez ok. 1-1.5 minuty szubko i energicznie potrząsać (aż do uzyskania odpowiedniej ilości pianki na wierzchu). Następnie spienione mleko przelać do szklanki. I teraz najważniejsze - wlewanie kawy. Należy to robić powoli i lać kawę po ściance.
Latte można urozmaicić dodając do kawy trochę cukru waniliowego, jakiegoś syropu, likieru lub po prostu kropelkę aromatu do ciasta (polecam migdałowy!)
Nie przejmujcie się jak za pierwszym razem Wam nie wyjdzie;)
W razie pytań, jak coś niejasno wyjaśniłam - piszcie na maila;)
Zapraszam do wzięcia udziału w moim CANDY;)
Mniam mniam, wypiłoby się takie latte ;)
OdpowiedzUsuńPrzyda się taka wiedza :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj mi nie wyszło, spróbuję znowu jutro xD
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kawą, ale dla gości byłaby w sam raz:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam:D za pierwszym razem wyszła, za drugim już nie, bo lałam zbyt szybko kawę:D :)
OdpowiedzUsuńale i tak była pyszna:)