O tak!
Przyszła do nas zima wraz z mrozem i białym puchem.
A ja przychodzę z moim nowym cyklem - Piątkowym kącikiem czytelniczych umilaczy;)
Na dziś proponuję rozgrzewające kakao z cynamonem;)
Składniki:
1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta cynamonu (końcówka łyżeczki)
odrobina ciepłej wody
kubek mleka
Wykonanie:
Do kubka wlać wodę, niewiele, tak maksymalnie 0.5 cm na dnie kubka.
Do tego wsypać kakao, cukier i cynamon, następnie wymieszać.
Zalać to mlekiem i podgrzać na kuchence albo w mikrofalówce.
Mniam! Świetnie pasuje do tego croissant!
Oczywiście cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym.
A także ciemne kakao i cukier można zastąpić kakaem rozpuszczalnym, lecz ciemne ma zupełnie inny, dużo bardziej wyrazisty smak.
Polecam, świetnie rozgrzewa i jeszcze lepiej smakuje!
Super! :) Brzmi smakowicie.
OdpowiedzUsuńJa natomiast uwielbiam kawę z czekoladą i cynamonem.:)
Kakao przepyszne, ale bez cynamonu, którego nie lubię ;P Ale dodatkowa pianka z bitej śmietany i czekoladowe wiórki, czemu nie :D
OdpowiedzUsuńNajlepszym rozgrzewaczem na zimowe popołudnie i nie tylko, jesteś Ty kochanie:* A jeśli chodzi o picie to wolę ciepły czerwony barszcz:D
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na taki napitek! Choć kakaa w zasadzie nie powinnam pić, bo mi szkodzi, to chyba jednak tej wersji się nie oprę i jeszcze dzisiaj sobie zrobię...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkości w zimowe dni <3
OdpowiedzUsuńWieki nie piłam już kakao. Od czasów dzieciństwa, no i bez dodatków.
OdpowiedzUsuńPrzydałby mi się też jakiś dobry przepis na gorącą czekoladę. Masz może jakiś prawdzony?
Kakao dobre na wszystko, a szczególnie na zimową aurę za oknem ;)
OdpowiedzUsuńmmm pycha, uwielbiam takie umilacze w zimowe wieczory :)
OdpowiedzUsuńKakao z cynamonem brzmi ciekawie, jeszce nie próbowałam, jednak zdecydowałabym się na granulowane, bo czarne jest dla mnie za gorzkie.
OdpowiedzUsuńZrobię sobie jutro na wieczór:)
OdpowiedzUsuń